Trouwen in het buitenland

Onder de wuivende palmen van een tropisch eiland of juist op die berg met uitzicht op de zo kleurrijke Italiaanse vlakten? Trouwen in het buitenland, voor velen een droom. Maar waarom niet gewoon doen en die droom werkelijkheid laten worden?

De juridische kant
Voor de buitenlandse bruiloft zover is moet er een aantal zaken geregeld worden. Het kan per land verschillen welke documenten nodig zijn. Het is daarom aan te raden om in Nederland contact op te nemen met de desbetreffende ambassade of het consulaat en daar te informeren naar wat nodig is. Informatie is ook te verkrijgen bij de Nederlandse ambassade in het land waar je wilt trouwen. Het kost in ieder geval flink wat tijd, dus wees er vroeg bij. Doorgaans worden de volgende documenten gevraagd: kopieën van de paspoorten van het aanstaande bruidspaar, een internationaal uittreksel van geboorte en een internationale verklaring Domicilie, Nationaliteit en Burgerlijke Staat. Vergeet deze niet mee te nemen! Het is een wettelijk verplichting om een in het buitenland gesloten huwelijk te melden bij de gemeente in de eigen woonplaats. Na het aanmelden van het huwelijk bij het gemeentehuis kun je je huwelijk in het huwelijksregister in laten schrijven. Hiervoor kun je contact opnemen met de Dienst Burgerzaken, Bureau Bijzondere akten, in Den Haag.

Maak het je gemakkelijk
Het is natuurlijk veel makkelijker om je buitenlandse huwelijk uit te besteden. Er zijn, je vindt achterin dit boek een voorbeeld, gespecialiseerde reisbureaus die veel ervaring hebben met trouwen in het buitenland. Voordeel is dat zij al het papierwerk uit handen nemen. Vaak beschikken deze bureaus over een agent of weddingplanner ter plaatse die de hele bruiloft organiseert. Natuurlijk bepaalt het bruidspaar, net zoals in Nederland, wat er allemaal gaat gebeuren. Maar ook voor deze manier van trouwen geldt: de voorbereiding duurt wat langer dan normaal. Ga uit van minimaal zo’n drie maanden.


Waar trouwen?
Dat is natuurlijk helemaal aan het bruidspaar. In principe kun je op elk continent trouwen. De mogelijkheden zijn onbeperkt, van Bali tot Las Vegas, van Venetië tot Curaçao. De belangrijkste overweging betreft natuurlijk de kosten. Een ticket voor twee is betaalbaar, maar wil je ook de hele familie meenemen? En hebben je vrienden wel zin om dat hele eind achter je aan te reizen? Aan de andere kant, een bruiloft in bijvoorbeeld Italië of Zuid-Frankrijk hoeft helemaal niet meer te kosten dan gewoon in Nederland trouwen. Het is een kwestie van goed budgetteren. En de plek zelf vinden? Maak een lijst van favoriete landen en kijk rond op internet wat daar precies te vinden is op het gebied van bruiloften. Nog één tip: wanneer niet alle vrienden en familie meekunnen dan geef je later toch nog een feest in Nederland?


De mooiste plekken
We hebben een kleine selectie gemaakt van populaire trouwlocaties in het buitenland. Om je vast op weg te helpen…


Bryher, Isles of Scilly
Dit is het kleinste eilandje van de Scilly-eilanden ten zuidwesten van het Engelse Cornwall. Het beschikt over strand, wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee. Pardon? Echt waar! De eilanden worden namelijk verwarmd door de Golfstroom, vandaar het fantastische klimaat. Dat is elkaar het jawoord geven met je voeten in het zand. Op slechts 45 kilometer van het Engelse Land’s End!


Anguilla
Een ongehaast, ongecompliceerd in blauw ontwikkeld paradijs. Op slechts een kwartiertje varen van het Nederlandse Sint-Maarten. En daar vlieg je gewoon naar toe vanaf Schiphol. Trouwen in de tropics. Cariben, here we come.


Venetië
Sinds Marco Borsato hier trouwde een onder Nederlanders zeer geliefde plek om in het huwelijk te treden. Een van historie uitpuilende schatkist die een enorme aantrekkingskracht heeft op echtelieden in de dop. Vaar met de gondel naar het Piazza San Marco en geniet van een heerlijke espresso en neem de trouwsuite in hotels met illustere namen als het Palazzetto Nani Barbaro of het Cipriani.


Rio de Janeiro
Met name tijdens het carnaval is het een onvergetelijke ervaring om hier te trouwen. De tientallen meters hoge Jezus de Verlosser waakt over jullie tijdens de leukste en romantische dagen van je leven. Trouwen terwijl de stad feest viert, beter kan niet. 

Trouwen in het buitenland
"De ideale trouw- en/of feestlocatie vinden was nog nooit zo gemakkelijk"
Toptrouwlocaties.nl is een onderdeel van High Profile Locaties bv | High Profile Locaties bv heeft ook de sites Weddingplanner.nl, Locaties.nl, GreaterVenues.com  en Inspirerendelocaties.nl