Huwelijksfotograaf Robert Aarts

Robert Aarts is al 13 jaar fotograaf en heeft zich onder meer gespecialiseerd in de huwelijksfotografie. Een vakman die vol passie met zijn werk bezig is. En diezelfde passie ook zoekt in het bruidspaar en hun gasten die hij fotografeert. “Ik vind het heerlijk om op jacht te gaan naar al die emoties.”

Het zijn geen standaardfoto’s die je maakt.
“Inderdaad, ik fotografeer geen bruidsparen op het gazon om ze vervolgens ook nog even voor de fontein te zetten. Dat zijn de geijkte clichématige foto’s die al jaren gemaakt worden. ”

 

Wat maakt bij jou het verschil?
“Ik ben na mijn opleiding begonnen met het fotograferen van evenementen. Denk aan bedrijfsfeesten, popconcerten en theatervoorstellingen. Daardoor heb ik een techniek ontwikkeld die ik het beste kan omschrijven als emotiefotografie. Ik probeer met mijn foto’s de beleving van mensen op dát moment vast te leggen. De werkelijkheid is mooi genoeg, maar je moet hem wel kunnen zien. Niet elke fotograaf kan dat.”

 

Geef eens een voorbeeld.
“Op een bruiloft zag ik eens hoe de bruid tijdens de receptie op haar geestelijk gehandicapte oudere broer afstapte. Ze had twee handpoppen bij zich met daarop de namen van haar en haar kersverse echtgenoot. Vervolgens speelde ze met die poppen de plechtigheid van even daarvoor in het stadhuis na voor haar broer. Dat werd zo’n mooie foto. Daar werden zij niet alleen blij van maar ik ook. Voor zulk soort foto’s doe je het. Dat is mijn drijfveer; mensen willen ontmoeten en proeven van sferen. En dan op het juiste moment die foto maken.”

 

Heb je een favoriet soort bruiloft?
“Mijn voorkeur gaat uit naar een goed georganiseerd huwelijk met een behoorlijk programma dat bewust door het bruidspaar is samengesteld. En het mag van mij ook wel een beetje spectaculair. De stellen die bij mij terecht komen hebben vaak een kleurrijk en interessant leven. Dat zie je dan ook terug in hun bruiloft. Eens fotografeerde ik een huwelijk waar het echtpaar aan het eind in een rode luchtballon stapte en wegvloog. De 300 genodigden hadden elk een met helium gevulde rode ballon gekregen. Dan zie je die twee geliefden zo achter de horizon verdwijnen in hun luchtballon. Met in hun kielzog 300 kleinere. Dat is het beeld wat ik wil schieten.”

 

Hoe ziet zo’n reportage er uiteindelijk uit?
“Slechts een vijfde van de uiteindelijke foto’s maak ik met het bruidspaar op een locatie waarbij de gasten niet aanwezig zijn. Daar, even met zijn drieën kan ik vaak op een spannende manier de liefde die zij voor elkaar koesteren vastleggen. De overige foto’s geven een impressie van de dag. De gebeurtenissen, de gasten. Dat resulteert in een handgemaakt album. Mijn vrouw Aagje is stylist. Zij geeft het album vorm en kiest samen met het bruidspaar de materialen en het papier. Het album wordt voor het bruidspaar speciaal gemaakt door een boekbinder uit Gent. In onze collectie hebben we zelfs een album dat opengeslagen een formaat van een meter bij een halve meter heeft. Voor de familie bestaat dan nog de mogelijkheid om een bijpassend kleiner album of doosje te kiezen met daarin een selectie van tien foto’s op mooi passe-partout karton.”

 

Wat is het leukste aspect van je werk als huwelijksfotograaf?
“Een trouwdag bestaat niet alleen uit twee mensen die van elkaar houden en het jawoord aan elkaar geven. Op zo’n dag ontmoeten twee families elkaar vaak voor het eerst. Daar komen veel emoties bij kijken. Een lach of traan, verbazing of juist erkenning.  Ik vind het heerlijk om op jacht te gaan naar al die emoties. Ik werk veel met een telelens en ga als het ware op tussen de gasten. Mensen reageren namelijk niet naturel, niet als zichzelf, wanneer ze zich bewust zijn van de camera. Bruidsparen zeggen dan ook vaak tegen mij: we hebben je helemaal niet gezien, waar was je eigenlijk?”

 

Tevreden klanten dus?
“Af en toe krijg ik het geboortekaartje van een eerstgeborene toegestuurd. Ik ben dan best wel ontroerd dat ze aan mij gedacht hebben. Dan weet ik dat ik met mijn foto’s een persoonlijke snaar heb geraakt bij zo’n bruidspaar. En dat is het mooiste compliment dat ik als fotograaf kan krijgen.”

Robert Aarts Fotografische Vormgeving

Meer informatie? Surf naar www.robertaartsfoto.nl

"De ideale trouw- en/of feestlocatie vinden was nog nooit zo gemakkelijk"
Toptrouwlocaties.nl is een onderdeel van High Profile Locaties B.V. | High Profile Locaties B.V. heeft ook de sites Opentoptrouwlocatieroute.nl,  Weddingplanner.nl, Locaties.nl, GreaterVenues.com  en Inspirerendelocaties.nl
×

Waar willen jullie trouwen?

Plaats | Trefwoord

Afstand max.